Boeken

Kinderen en grenzen stellen

Van de flaptekst: Grenzen stellen aan je kinderen: menig ouder worstelt ermee. We vinden vrijheid en zelfontplooiing heel belangrijk in de opvoeding, en dan is het moeilijk om ‘ho’ te zeggen. Maar wat dan te doen als je kinderen druk en lastig zijn en niet meer luisteren? Redeneren, onderhandelen, boos worden, straf geven? En als dat allemaal niet helpt, wat dan?

In dit boek laat Paulien Bom zien hoe het anders kan. Een pleidooi voor duidelijke grenzen, die mee kunnen groeien met je kind. Toegankelijk geschreven, helder en down to earth, met goede achtergrondinformatie en veel praktische tips voor dagelijkse opvoedsituaties. Haar boek is al veel ouders tot steun geweest en blijft onverminderd actueel. In deze vierde, geheel herzien druk wijdt ze ook een hoofdstuk aan ‘kinderen en nieuwe media.

Uitgeverij Boekschap, 4e, geheel herziene  druk, paperback, 135 blz.,  € 14,90, ISBN 978-90-215-3995-9

 

Bevlogen & belast. Over het opgroeien met idealen

Bevlogen en belast

Opgroeien met de idealen van je ouders: lust of last?

Voor idealisten houdt het streven naar een betere wereld, een betere mens, niet op bij de voordeur. Ook in hun eigen leven en gezin passen ze hun principes toe en hun kinderen groeien ermee op. Wat doet zo’n opvoeding met je? Is het een verrijking of juist een belasting? Of een beetje van beide? Het boek Bevlogen en belast geeft een beeld van hoe het is om op te groeien onder de vleugels van ouders met idealen.

Voor dit boek heb ik acht mensen geinterviewd die met idealen zijn opgevoed: Candia Boeke, dochter van een onderwijsvernieuwer, Dick Woudenberg, wiens sociaal bewogen ouders zich aansloten bij de NSB, Barbara Kohnstamm, dochter van een pionier van het verenigd Europa, Saskia Noorman-den Uyl, dochter van socialisten die alles deden voor een rechtvaardiger samenleving, Reinout van Asbeck, zoon van antroposofen die werkten voor een gezond milieu en een gezonde samenleving, Judith Juffermans, wier vader de Mondiale Voetafdruk in Nederland meer bekendheid heeft gegeven, Job Jansen, die opgroeide in een gezin waarin alles om gezonde voeding en gezonde leefgewoontes draaide, en Marieke van der Sloot, wier ouders via transcendente meditatie een bijdrage wilden leveren aan de wereldvrede. In het laatste hoofdstuk maak ik de balans op.

Uitgeverij Boekschap, 1e druk, paperback, 168 blz.,  € 16.95, ISBN 9789490357108

 

Op de kop getikt. Diagnose: whiplash

boek1

KINDEREN EN GRENZEN STELLEN

 

‘Ik gun mijn kind het beste, maar wat dat precies inhoudt vind ik steeds moeilijker te zeggen.’
‘Hoe doe je dat nou, grenzen stellen aan je kind?’
Vragen en uitspraken waar Paulien Bom dagelijks mee geconfronteerd werd tijdens haar werk op het consultatiebureau. Als verpleegkundige in de jeugdgezondheidszorg maakte zij het wel en wee van ouders en de vragen die zij hebben over het opvoeden van hun kinderen van nabij mee.
Aan de hand van praktijkvoorbeelden onderzoekt ze een aantal denkbeelden die de opvoeding kleuren. Voor het vinden van een nieuwe balans in de opvoeding doet ze een aantal praktische aanbevelingen.
Dit boek zet ouders en verzorgers van jonge kinderen aan tot denken en doen!

Uitgeverij Kosmos, derde druk, paperback, 144 blz., € 14,95, ISBN: 978 90 215 3918 8

boek2

GROEIWIJZER VAN NUL TOT EEN JAAR

auteur(s): Paulien Bom, Machteld Huber
illustraties: Veronica Nahmias
Voeding en verzorging
Dit praktische boek behandelt de voeding en de verzorging van het kleine kind tot één jaar. Verschillende thema’s komen aan de orde, zoals voeding en groei, verzorging en opvoeding, lichamelijke en geestelijke ontwikkeling, en het vraagstuk van het inenten. Groeiwijzer van nul tot één jaar is ontstaan uit een werkgroep van medewerkers aan consultatiebureaus die op basis van de antroposofische geneeskunde werken.

Duitse, Engelse, Tsjechische, Spaanse en Catalaanse vertaling.
7e druk | paperback | 120 blz. | € 13,90 | ISBN: 9789062385928 | Pedagogie

boek3

GROEIWIJZER VAN EEN TOT VIER JAAR

auteur(s): Paulien Bom, Machteld Huber
illustraties: Veronica Nahmias
Verzorging en opvoeding
Verschillende thema’s komen aan de orde, zoals voeding en verzorging, opvoeding, zindelijk worden, het gezin, spel en creativiteit, lichamelijke en geestelijk ontwikkeling, en kwaaltjes en ziektes. Het boek is in het Duits, Spaans en Catalaans vertaald.

Duitse, Engelse en Spaande vertaling, 6e druk | paperback | 164 blz. | € 13,90 | ISBN: 9789062386086 | Pedagogie